maanantai 11. marraskuuta 2013

1,5 miljoonaa ihmistä siirtynyt työmarkkinoiden ulkopuolelle Suomessa

Tämän päivän kauppalehdessä oli pieni graafi otsikolla ”Työmarkkinoiden ulkopuolelle siirtyneet”. Se kuvaa työmarkkinoiden ulkopuolelle siirtyneiden työikäisten henkilöiden (17-74v.) määrän kehitystä vuosina 2008 – 2013. Tällä hetkellä työmarkkinoiden ulkopuolelle siirtyneiden määrä näyttäisi olevan noin 1,5 miljoonaa ihmistä. Tätä lukua olen pitkään etsinyt enkä ole löytänyt. Graafin mukaan työmarkkinoiden ulkopuolelle siirtyneiden määrä on jatkuvasti kasvanut tuona aikana.

Tätä 1,5 miljoonan henkilön lukua on hyvä verrata viralliseen työttömyyslukuun syyskuussa eli 199 000. Tätä lukua on myös hyvä verrata työikäisten määrään (4 059 000 vuonna 2011).

Olen aina ihmetellyt, mitä mieltä ILO-ohjeistuksen mukaisessa työttömyyden mittauksessa on. Näiden lukujen valossa Suomen kaltaisessa sosiaalidemokratiassa virallinen työttömyys ei anna kertakaikkiaan minkäänlaista järjellistä informaatiota työttömyyden määrästä, mutta ei myöskään työttömyyden kehityksestä. Muistaakseni viime heinäkuussa virallinen työttömyys laski. Tosiasiassa työttömyys kasvoi nopeasti, mutta työmarkkinoiden ulkopuolelle siirtyneiden kasvu kiihtyi.

Kauppalehden jutussa VATT:n johtava ekonomisti Kari Hämäläinen julistaa: ”1990-luvun alussa työttömyystilanne oli tuplasti kehnompi (kuin nyt)”. Oliko 1990-luvun alussa ehkä 3 miljoonaa työmarkkinoiden ulkopuolelle siirtynyttä henkilöä? Epäilen vahvasti.

TEM:n tilastoissa vuoden 2012 marraskuussa oli 517 875 työtöntä työnhakijaa, tukitoimenpiteillä sijoitettuja, työvoiman ulkopuolista työnhakijaa ja työttömyyseläkettä saavaa työnhakijaa. Päästään siis käsiksi lähes 2 miljoonan ihmisen työikäiseen ihmismassaan. Suurelta valtaosalta nämä ihmiset elävät ainakin osittain julkisella tuella. Ei varmasti tarvitse erikseen painottaa, että luku on valtava. Käsittämätön. Hämmästyttävää ennen kaikkea on, kuinka pitkään tällainen järjestelmä on pysynyt pystyssä.


Mielestäni virallisten työttömyyslukujen julkaisu tulee lopettaa. Sen sijaan tulee julkaista työikäisten määrä, työmarkkinoiden ulkopuolelle siirtyneet, TEM:n työttömät työnhakijat, tukitoimenpiteillä sijoitettujen määrä ja yksityisrahoitteisten työpaikkojen määrä. Näillä luvuilla ja näiden lukujen muutoksista saataisiin jo aivan toisenlainen ja todentuntuisempi kuva siitä, mitä tässä maassa tapahtuu. Vältettäisiin myös Kari Hämäläisen lausunnon kaltaiset mielettömät tölväisyt jatkossa.

1 kommentti:

  1. Toi on totta että tilastoilla voi hämätä paljon. Minusta myös paljon oleellisempaa dataa tuo työelämän ulkopuolella olevien määrä kuin työttömien määrä. Usein sitä vain jämähdetään vanhoihin kaavoihin miettimättä tarkemmin mitä järkeä on. Kuten vaikka pelkästään se työttömien määrä.

    VastaaPoista